Maritieme Route

Rotterdam is veruit de grootste haven van Europa. Zonder de Nieuwe Waterweg zou dat nooit gelukt zijn. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat het kanaal in gebruik werd genomen.

Rond 1850 was Rotterdam al een belangrijke havenstad. Dat kwam door de gunstige ligging: aan de monding van de Rijn en vlak bij de Noordzee. Daardoor werd het een veelgebruikte overslagplek voor goederen die naar Duitsland moesten of daar juist vandaan kwamen.

Nieuwe Waterweg

Er waren verschillende waterverbindingen voor schepen tussen Rotterdam en de zee. Maar sommige waren niet erg diep en andere verzandden of slibden dicht. Tegelijk werden de schepen steeds groter en kwamen ze dieper in het water te liggen. Daardoor moesten ze steeds verder omvaren en dreigde Rotterdam onbereikbaar te worden. Daarom werd in 1863 bij wet besloten om een nieuwe waterweg te graven naar zee. Pikant detail is dat Rotterdam niet mocht worden voorgetrokken; daarom kreeg Amsterdam ook een nieuwe waterweg naar zee, het Noordzeekanaal.

In 2022 bestaat de Nieuwe Waterweg 150 jaar en dat vieren we op verschillende manieren. Onder andere met deze route! Mijn naam is Henk, en ik neem je mee langs bijzondere plekjes. Ga je mee?

Henk van der Lugt

Henk werkte als Loods bij het Loodswezen

4 km
60 min
21

Download de gratis app!

Start de route van jouw keuze en beleef de stad aan de hand van een local.

Download de app via Mobile

Start de route van jouw keuze en beleef de stad aan de hand van een local.

Volg Rotterdam Routes ook op: