Rotterdam door de lens van Cas Oorthuys

Na de Rotterdamse Dakenroute kwam er in 2018 een tweede nieuwe route beschikbaar! In samenwerking met het Nederlands Fotomuseum presenteren wij een route geheel in het teken van de iconische fotograaf Cas Oorthuys (1908 – 1975). Aanleiding is de overzichtstentoonstelling Dit is Cas. Vintage fotografie van Cas Oorthuys, die op 15 september dat jaar opende.

In de tentoonstelling waren meer dan 300 vintage afdrukken te zien in combinatie met een digitale presentatie van de contactalbums. Oorthuys was één van de meest invloedrijke documentaire fotografen van zijn tijd. Zo legde hij de barre leefomstandigheden van de Tweede Wereldoorlog vast, maar ook het optimisme van de wederopbouw en de bedrijvigheid van de Rotterdamse haven. Ook reisde hij in zijn carrière af naar onder meer Congo, Parijs, Noorwegen en Ierland. Uit zijn werk sprak een sterke maatschappelijke betrokkenheid.

Tijdens de wederopbouw ontwikkelde hij een voorliefde voor Rotterdam, waar hij veel fotografeerde – ook al woonde hij zelf in Amsterdam. Hij hield van het ‘rauwe’ van Rotterdam. In het bijzonder de haven van Rotterdam inspireerde hem. Een selectie van deze beelden zijn later gebundeld in het iconische fotoboek Rotterdam. Dynamische stad. 

Bij veel van de foto’s die in Rotterdam werden gemaakt door Oorthuys, zijn de locatie, datum, tijd en exacte gebeurtenis onbekend. Meer dan 500.000 contactafdrukken zijn naamloos. In anticipatie op de overzichtstentoonstelling lanceerde het Nederlands Fotomuseum daarom de actie ‘Captions for Cas’. Het publiek wordt hierbij opgeroepen een bijdrage te leven aan de bijschriften van de foto’s en daarmee aan de kennis over het veelomvattende werk van Oorthuys.

De route wordt ingesproken door Joris Lutz. Hij neemt je mee aan de hand van foto’s die een beeld schetsen van het Rotterdam van Oorthuys, wat interessant contrasteert met het huidige Rotterdam. Door deze route en de tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum krijgt een nieuwe generatie de kans om kennis te maken met het werk van Oorthuys.