History Matters: ontdek de stad met andere ogen

Geschiedenis doet ertoe – en hoe! Je kunt via de Rotterdam Routes-app de stadswandeling “History Matters” downloaden en de stad met andere ogen ontdekken. Het thema van deze nieuwe stadswandeling is de Rotterdamse koloniale en slavernijgeschiedenis. Gidsen Dewi Reijs, Wim Reijnierse en Nyanga Weder brengen je langs meer dan 30 plekken met een interessant verhaal. Speciale gasten onderweg zijn burgemeester Ahmed Aboutaleb en stadsdichter Dean Bowen.

De stadswandeling is de nieuwste creatie van het team History Matters van stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst (GVGT). Eind 2020 verschenen drie boeken over de koloniale en slavernijgeschiedenis van Rotterdam. Carlos Goncalves, voorzitter GVGT, vertelt: “We willen de kennis uit die boeken delen met zoveel mogelijk Rotterdammers. Jong en oud, wit en zwart. Alles begint met weten waar we vandaan komen. Je kunt de geschiedenis van Rotterdam niet begrijpen zonder kennis van het koloniale en slavernijverleden van de stad.”

De stadswandeling is niet alleen heel informatief, maar ook een gezellige manier om samen met familie, vrienden, scholieren of collega’s de stad in te trekken. Je reist van de 17e eeuw naar nu en je ontmoet Piet Hein, Hatta én Winne. Je maakt stap voor stap kennis met de geschiedenis van de stad en de verschillende manieren waarop Rotterdammers denken over de erfenis van het koloniale en slavernijverleden. De route is samengesteld door Liane van der Linden, Zico Lopes en Wim Reijnierse. De Rotterdam Route History Matters is mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van de Gemeente Rotterdam.

Ontdek meer over het project History Matters op historymatters010.nl.