23 november 2015

Nieuwe Kunst en Poëzie route

Midden door Rotterdam loopt een ketting van beelden, die allemaal hun eigen verhaal hebben. Het bombardement van 14 mei 1940 verwoestte de stad, maar creëerde ook een leeg canvas voor kunstenaars. Door middel van beelden vertellen zij het verhaal van de stad. Met de nieuwe Kunst en Poëzie route ontdek je dit verhaal.

Kunstwerken zijn niet weg te denken uit het Rotterdamse straatbeeld. Bekend is bijvoorbeeld ‘het Ding’, het 26 meter hoge beeld naast de Bijenkorf. Het onderhoud is een grote klus waardoor het kunstwerk, net als Rotterdam zelf, nooit af is. Andere beelden zijn bekend door hun treffende bijnaam zoals het ‘Nakie van Blakie’, een beeld van een erotische dame die de gevel van het ABN AMRO-gebouw siert. Ook zijn veel beelden een herdenking aan de slachtoffers van de tweede wereldoorlog, zoals ‘De verwoeste stad’. Het gat in het midden van het beeld symboliseert het verwoeste stadshart van Rotterdam. De Kunst en Poëzie route brengt je onder andere langs de ‘Hoorn des Overvloeds’ het grootste kunstwerk ter wereld in de Markthal. Meest bekende Rotterdammer, Desiderius Erasmus, mag natuurlijk ook niet ontbreken. Leuk weetje: wanneer de klok klinkt, slaat Erasmus een bladzij om!

505px-Rotterdam_de_welvaart_kunstwerk

Al deze verhalen worden verteld door twee gidsen, die de kunst en poëzie vertegenwoordigen: Rotterdamse kunstenaar Gyz la Rivière en dichteres Hester Knibbe. Naast de verhalen achter de beelden hebben dichters uit heel het land speciaal voor deze route een gedicht geschreven bij de meest bijzondere beelden. Momenteel zijn we hard bezig met het verzamelen van alle verhalen en het samenstellen en inspreken van de route. Vanaf april 2016 is de Kunst en Poëzie route te downloaden in de app Rotterdam Routes.

Start meteen en download de app!

Volg Rotterdam Routes ook op: