28 september 2015

Blog – Creatieve ondernemers in Noord

Rotterdamse wijken hebben allemaal hun eigen specifieke karakter. Het ruige Katendrecht, het artistieke Witte de With kwartier en de moderne Kop van Zuid. De nieuwste route van Rotterdam Routes brengt je naar misschien wel de meest creatieve buurt van de stad: het Oude Noorden.

De naam zegt het al, in het Oude Noorden vind je het ouderwetse Rotterdam. Het nauwe stratenpatroon herinnert nog aan de enorme bevolkingsgroei in Rotterdam na 1870. Een groot deel van de 19e-eeuwse bebouwing is bewaard gebleven, waaronder de monumentale Noordsingel Gevangenis. Dit is op zichzelf al reden genoeg om deze buurt een bezoekje te brengen, maar vergis je niet, het Oude Noorden is meer dan alleen oud. De afgelopen tien jaar heeft de voormalige volksbuurt zich ontpopt tot een populaire stek voor studenten, kunstenaars en ander creatief volk. De originele ondernemingen schieten als paddenstoelen uit de grond.

In de nieuwe route leidt onderneemster én gids Roos Roffa je in ongeveer een uurtje virtueel door de wijk. Je komt langs de leukste adresjes en maakt kennis met de oprichters van allerlei creatieve concepten: boetiekjes met woonartikelen en vintage kleding, een creatieve cateraar en zelfs een stichting die afval nieuw leven inblaast. Hoe zijn ze begonnen? Wat is het verhaal achter hun producten? En hoe komen zij aan hun naam? Hier kom je met de route Creatief Noord allemaal vanzelf achter. Zo hoor je het bijzondere verhaal van de heren van Brouwerij Noordt. In een brouwerij in New York zagen zij het licht: een proeflokaal middenin de brouwerij, dat móet naar Nederland. Ze gooiden het roer om en maakten hun idee werkelijkheid. Een ander mooi voorbeeld van de ondernemersdrift in het Oude Noorden is station Hofplein, sinds het opknappen van de bogen is dit de thuisbasis van verschillende zelfstandigen. Ook conceptstrore GROOS is de moeite waard. Hier vind je uitsluitend producten van Rotterdamse bodem, van kunst en muziek tot delicatessen, meubels en accesoires. Je kan het zo gek niet bedenken, het is er te vinden.

Met Rotterdam Routes leer je het veelzijdige Rotterdam nog een beetje beter kennen. Door de hele stad zijn mooie plekken te vinden die je met één van de routes ontdekt. Je kunt de app gratis downloaden voor Android en Apple.

Start meteen en download de app!

Volg Rotterdam Routes ook op: